Hur är det att arbeta som delgivningsman?

På Aktiv Delgivning har vi över 140 stycken delgivningsmän, utspridda över hela Sverige. Vi beslutade oss för att sätta oss ned för en pratstund med en av dem – allt för att du ska få en bättre förståelse kring yrket och hur de hjälper våra kunder med deras delgivningsprocesser.

Berätta lite om dig själv och hur länge du har arbetat för Aktiv Delgivning.

Jan heter jag, är 66 år, född och uppvuxen Stockholm. Jag är lite av en kultur-kille och älskar allt ifrån teater & musikaler till sport. Jag har tidigare arbetat inom IT i 22 år. Jag bytte sedan inriktning för att göra något helt annat, ha ett rörligt arbete, bestämma arbetstider själv, träffa människor och slippa sitta på kontor. Det var så jag kom i kontakt med Aktiv Delgivning och jag har arbetat här sedan 2015.

Vad är viktigt i arbetet som delgivningsman?

Det viktiga som delgivningsman är noggrannhet. Avisera med tidpunkter, anteckna övrigt som kan vara relevant samt försöka vara trevlig och lugn i alla situationer. Genom att vara det så säkerställer vi en hög lösandegrad och även gör våra kunder nöjda. Vi fungerar som en förlängd kundservice.

Vad är mest intressant i ditt arbete som delgivningsman?

Det intressanta med detta, i vissa fall udda arbete, är att man får träffa många olika typer av människor i olika sociala miljöer. Vid sidan om människorna så är det även ett väldigt fritt och rörligt jobb där man befinner sig på olika platser hela tiden.

Hur fungerar samarbetet med kollegor?

Den största kontakt jag har med kollegor är med personalen på Göteborgs-kontoret, vi har hela tiden en kontinuerlig dialog med varandra för att se till så att allting hanteras på rätt sätt – något som fungerar väldigt bra.

Hur har ditt delgivningsarbete påverkas av pågående pandemi?

Den största förändringen är väl egentligen den som de flesta upplever – att man måste hålla mer avstånd. Med anledning av pandemin så behöver man inte längre några påskrifter, utan det räcker att lämna över kuvertet och informera att gäldenären har blivit delgiven.

Är det svårt att få tag i personerna du söker?

Söknivån på personer varierar, de som bor på adressen får man oftast tag på via en hushållsmedlem, jobb eller grannar. Men det är förvånansvärt många som inte bor på sin angivna adress. De har skrivit sig på adressen, ej ändrat adress vid flytt, okända av innehavare, flyttat, separerat, utomlands m.m. Sen är det konsten att komma in i fastigheter, men man lär sig. Sedan ett år tillbaka har jag en IR-sökare (som brevbärare har) som ger tillträde till dom flesta fastigheter. Annars frågar man affärsidkare, restauranger i samma hus om dom har portkod. Annars kan man också ringa på portkoder och be att få komma in (att man har brev till en person i huset), de flesta öppnar.

Hur är responsen från människor du möter i delgivningsuppdraget?

De flesta personer är oftast trevliga och visar förståelse. Sen finns det undantag, några blir förbannade, skriker m.m. Har endast en gång blivit fysiskt attackerad. Men det är en promille av alla delgivningar jag har gjort. Det gäller att hela tiden försöka anpassa sig efter den givna situationen.